Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat deschiderea primei sesiuni de finanțare nerambursabilă pentru anul 2021.
Programele de finanțare sunt în domeniile:
- Reintegrare
- Facilitarea inserției și reinserției sociale, precum și pe piața muncii a cetățenilor români cu reședința sau domiciliul în străinătate, la restabilirea acestora pe teritoriul României, precum și atragerea oamenilor de afaceri români din diaspora pe piața din România. Facilitarea inserției în mediul școlar a copiilor români reveniți în țară din diaspora.
- Educație
- Sprijinirea procesului de integrare a românilor care îşi au domiciliul/reşedinţa în străinătate în paralel cu păstrarea şi afirmarea identităţii lingvistice a românilor de pretutindeni şi formarea noii generaţii, care să reprezinte România şi interesele româneşti în străinătate.
- Cultură
- Păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.
- Mass-media
- Păstrarea şi afirmarea identităţii culturale a românilor, promovarea României şi a valorilor comunităţilor româneşti, prin sprijinirea mass-mediei de expresie românească din comunităţile româneşti de peste hotare.
- Societatea civilă
- Sprijinirea, consolidarea şi extinderea mediului asociativ în comunităţile locuite de români şi solidaritatea pe care societatea civilă o generează în rândul comunităţilor de români.
- Spiritualitate și tradiție
- Păstrarea identităţii spirituale şi respectarea libertăţii religioase a românilor de pretutindeni.
Termen limită de depunere: depunere continuă.
Plafonul maxim acordat pentru proiectele depuse în cadrul programelor este de 100.000 lei/proiect, iar un solicitant poate depune cel mult două proiecte, cu condiția ca acestea să se încadreze în programe diferite.
Dosarele de finanțare se evaluează de către Comisia de evaluare a proiectelor, programelor și acțiunilor, pe baza unor criterii de selecție, precum:
- capacitatea organizatorică și funcțională a solicitantului;
- criterii referitoare la proiect ( relevanța și impactul, încadrarea în domeniile prioritare, oportunitatea programului, proiectului sau acțiunii etc.);
- criterii specifice programelor de finanțare.
Mai multe detalii: